Sunday, 23 August 2015

Menjadi manusia

Assalamualaikum hi.

Eh kenapa bagi salam dalam blog? Skema doe.

Entah, ada few post yang aku terjah je tapi bila dah publish rasa tak sedap sebab tak bagi salam. Then, takut terbiasa sebelum mula conversation tanpa didahului dengan salam (yaaa ustazah miraah).

Kali ni aku mengejek orang, boleh? Ada aku kisah kalau tak boleh? Kali ni super duper muper booster emotional? Period? Tak, belum lagi.

Minggu-minggu kebelakangan ni, ada seorang perempuan ni dia sangat stress. Settlekan urusan masuk U. Campur tolak darab bahagi dengan masalah keluarga dan sebagainya, dia hanya mampu pejam mata yang hakikatnya masih celik. Realiti kehidupan, memang aneh.

Urusan kemasukan U kali ini, 70% adalah dari usahanya yang tak seberapa itu (tak termasuk aspek kewangan). Wang bukan masalah utama dia, tetapi dia masih menjaga pembelanjaan. Bapanya hanya mengeluarkan wang beriban-riban untuk yuran pendaftaran dan segala barang-barang mak nenek, dia pula bertungkus-lumus tak tenang siang malam memikirkan dokumen kemasukan universitinya, daripada urusan online hingga cetakan.

Bapanya seperti tidak faham-faham akan pengorbanan anaknya. (Okay, kat sini ada misconception antara cerita dan realiti. Pengorbanan itu sendiri sesuatu yang abstrak yang manusia nampak tapi takkkan pernah faham, sampai mampos. Pengorbanan itu zahir dari keikhlasan dan kasih sayang eyeeek geli kbye). Dia tak tahu pun anak dia masuk universiti no-2 terbaik Malaysia, berhempas pulas di Matrikulasi dan memenuhkan list UPU dengan jurusan-jurusan yang tidak diminatinya hanya kerana memuaskan hati orang tuanya?

Betapa anaknya itu, percaya pada kepentingan dan hikmah berkat ibu bapa. Betapa dia mengharapkan redha dan gembiranya hati ibu bapa apabila melihat dia mengikut apa yang mereka mahukan. Dia ketepikan minatnya yang mendalam dalam bidang pelancongan, bahasa, masakan dan bisnes dannnn masuk ke dalam bidang susah hanya supaya ibu bapanya berasa bangga dengannya. Lihat betapa dengkinya dunia dengan perempuan malang ini.

Pernah ada sesiapa terfikir untuk berada di tempat perempuan ini, memaksa diri memahami benda yang tiada dalam wishlistnya.

Daripada minat dalam bidang sastera, dia paksa diri untuk telan fakta sains.



DAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAANN KEMUNCAKNYA, dia ada ramai kawaaaan yang takde untuk dia, bila dia perlukan. Lalu teringat kawan-kawan se-praktikumnya di matrik, mereka sentiasa ada apabila diperlukan. Akhir-akhir ni aku perati, perempuan ni kuat mengungkit. Aku menyampah gila.


Padan muka dia, kan?

Sekian, salam penuh kemanusiaan.




(Semoga masih ada kasih sayang antara kita)

Wednesday, 19 August 2015

Bright

What?

Wwwwwwaaaaaaaaaaaait.

Serious, whaaaaaaaaaaaat?!

gomawo nal mannaso
 geurum wireul geotneun deus


Jauh sampai bila-bila. Takkan dapat kenal sampai bila-bila. Nice day, you.

Tuesday, 18 August 2015

Friday, 14 August 2015

You know it's you

Assalamualaikum.

.

When I was asked to describe/say something about someone, I know I'll do it suck. Almost all the time. So, aku cadangkan sepanjang kau baca warkah merapik aku ni, dengar lagu If You- Big Bang. (HAHAHAHA SORRY AH WEH, AKU TAK TAHU NAK TULIS APA).

I'm going to start this lame-ly beautiful friend. As I don't know what might be happen tomorrow, aku mati ke, kau mati ke, aku sakit ke kau hilang ke. Satu je aku nak kau tahu, betapa beruntungnya manusia puaka macam aku dapat jadi kawan kau. As we're growing up, we get diverse into such wide range. Distance suck, believe me. They stop, they limit things.

Kita jadi rapat masa hujung-hujung sekolah, which I need to say it's a little to late. But who care about past. I know you always here in present, masih rajin mendengar segala luahan dan makian aku.  Terima kasih aku ucapkan, aku takkan pernah mampu membalas segala kebaikan yang kau buat. You growing up fast, beautiful and wise, I'm proud. I hope once we jadi besar yang betul-betul adult (HAHA apa ni), I still meet the same you. You know, we human do astray, people change. May Allah sentiasa menjaga kau.

In a few-belas hari, we gonna live a new life. Ok memanglah kita pernah mula sesuatu yang baru dalam hidup kita, but I believe yang kali ni it's gonna be something else. Empat tahun kau akan kenal kawan lain, kongsi kehidupan dengan orang lain. Which maybe you don't really need my help anymore; nak belajar sama-sama ke, belikan makanan ke, teman pergi atm ke apa ke. Tak, tak payah emosional dulu hahahaha :'(

Empat tahun tu lama dan akan meninggalkan kesan dalam hidup kau, aku cuma nak bagitahu tak salah sekali sekala pusing ke belakang. Melihat-lihat kenangan yang kau pernah ada dulu, kesakitan yang kau pernah rasa dulu. Supaya kau tak tenggelam dalam arus masa sampai satu masa nanti kau hilang rasa. Sampai satu masa nanti, kita takde benda nak dibualkan.

Apa rasa pengalaman pertama jatuh cinta? Sampai korang berdua tak bagitahu aku pun. Aku rasa aku ada cakap pasal ni masa korang mula-mula kenal. Aku ada bagitahu kau pasal pandangan aku tentang hala tuju perhubungan tu. Aku tahu memang takkan kemana. Macamana aku tahu? Aku sedar aku bukan Tuhan, aku pemerhati tapi most of the time aku tak boleh buat apa-apa. Siapa aku nak menghalang niat orang, jadi aku biarkan? Allah mahu kau belajar. Takdir itu, hanya di situ buat masa ini. Semoga kau terus kuat, perempuan hebat.

Cinta itu aneh bukan? Membutakan mata, mentulikan telinga. Keajaibannya yang terlalu menakutkan, hingga aku sendiri tak mampu melangkah ke dalam jurang kesakitan yang aku akan cipta sendiri. Dan kau masuk ke dalam jurang itu, lalu perlahan-lahan jiwa kau mati. Puas aku berhujah tentang hati mati. Seronok bukan rasanya? Soulless. Seperti sangkar yang meliputi keseluruhan jasad kau hanya untuk berkabung demi kesedihan yang tak berkesudahan.

Aku masih ingat, malam-malam yang kau seperti hilang nafas dan daya kekuatan. Takde siapa yang datang bilik aku pada waktu-waktu seperti itu tanpa 'appoinment', lantas aku tahu itu kau. Melihatkan wajah kau yang keletihan dan sarat dengan emosi, jiwa aku terbunuh sedikit demi sedikit. Aku sepatutnya mencegah dari awal, but things happened, happened. Aku tahu kau letih sangat dan kadangkala aku tiada apa untuk menenangkan kau. Maaf, aku masih manusia tak berguna. Moga aku berubah.

Paling aku tak pernah lupa, bila aku jumpakan dia dengan kau. Sebenarnya aku malas nak ingat, malas nak rasa serba salah.Tapi aku tahu itu memang salah aku. Kau menangis lagi masa tu .......

Lepas ni kalau kau terluka, aku tiada untuk marah kau. Mungkin kalau kau masih tak awkward, kau akan Whatsapp aku. Aku pula sentiasa sibuk akan reply sepuluh hari kemudian hahaha. Aku gurau je. Tapi kalau kau still tak krik-krik dengan aku, silalah Whatsapp hahaha.

Di tempat baru, aku harap ia merupakan satu permulaan yang baik dan segar untuk kau. Selamat berjumpa dengan orang yang lebih baik from aku dan kami semua. Selamat memulakan kisah baru yang paaaaaaaaaanjaaang. Deal with every drama dengan steady, okay? Jangan sangkutkan diri kau pada pagar kesilapan lalu seperti ikan yang sengaja berenang masuk ke dalam jaring. Manusia ini lumrahnya mengkhianati dan sering menjatuhkan, jumpa orang macam tu ludah je kat muka dia hahaha. Taklah, kau jadi jelah pari-pari baik. Sesuai dengan kau.

I know someday, my name will be unfamiliar within your lips. I just wish you the best.

Satu hari nanti, bila kau berdiri di bawah langit biru yang terang dan cerah, kau lihat burung berterbangan ,awan warna putih yang nampak sedap untuk di makan, kau pakai jubah graduasi bersama segulung ijazah, ingat kau dulu pernah ada aku.


Friday, 7 August 2015

When We Die

.
..



As soon as it started (we were born), we just walk on this unfamiliar path. With no major idea in our mind; what kind of living that we gonna live someday, we just hesitant to keep on walking. In the amidst of heavy morning fog on the top of a mountain.

I have just realized that we only get to see things clear once we settled down (die). In this present, I could maybe have remembered some of my past (not much I assure you) but still I'm wondering what might wait me in future that I'm gonna create. Again, I questioned myself; why I'm wondering all night sleepless thinking about a future that I'll build like a lego house?

We do have fate. Have the faith in fate in who knows, you might have some luck anywhere.
Lucky us to have ourselves still breathing. These two things, crashes into a magic word called 'plans'.

Plan is just a plan. To give us hopes and we all die. Plan just like a console-antidot to wake the dragon inside us and make us feel alive.

Main point, when we all settled down, we could tell a perfect story of living a life. We experienced it's all, we see things in such more wider angle. We will able to make a beautiful conclusion of a life itself and be thankful for them. So it's okay to explode, to be hurt. We don't see the beauty yet.

There might be sometimes that we have to let things go, to be an unlucky person, to feel the pain as it there is a sharp razor blade being stabbed into your chest but you can't expressed the pain and cure the scar in a physical way (meds).

People used to say that we die leaving some kind of remarks and I used to know it's all just a lie. A comforting lie. Because we will die leaving scars. Don't you believe me that there might be particular person who will fckingly feeling hurt for you cold-corpse?

Some people do asked, why we have to let things go? My answer, to be fair and equal. Being happy and being hurt is always a same thing for me. So as a result, I didn't overjoyed when I'm feeling happy and I didn't kill my heart even more on any sad occasion (occasion thehell thefuck). The sensation of being happy (in love) and being hurt are on the same frequency, it's almost killing us all in such a very deep frustration. So why bother only to the thing that hurt you?

How does it feel to have someone close to you died in a battle that you knew the most but you can't help?  How the pain taste like to suddenly recalled the first time you've met him/her & it turns out that the person already died today? It still fresh in your mind that he bumped into you in a rush and smile (and u know things happen). You called him (although he was dead), after few beeps you heard to his gentle voice asking you to left a voice message;

"You've reached the voice mail of Caesar Philips"
"Leave a message, after the beep"



It will eventually kills you. Life is a fair game.

Scar was left to be remembered, in case if you wanna know.


Life doesn't have to be perfect.



..

Sunday, 2 August 2015

#%))-&&%#@4&;

Assalamualaikum

Huaaaaaaaaaaaaaaaaaaghhh ponatnyooo omaiiii. Walaupun agak pelik dgn tentatif perjalanan konvoi raya harini but not bad lah alhamdulillah selamat pulang ke rumah (mood pari-pari).





Yelah, betullah tu aku ni agak tak tahu diuntung. Lupa nak jadi manusia bersyukur. Maaf. Kadangkala aku terleka pura-pura menjadi mangsa. Maaf sekali lagi.

Just, don't try to hard. Kau tak tahu semua benda pasal aku, so let the judging part to Allah. Tapi, terima kasih banyak-banyak sebab ingatkan aku. Aku alpa.



....

Saturday, 1 August 2015

Sebab kita kawan, aku pula sukakan kejujuran

Kawan.

Kawan-kawan.

Takde beza mana pun, sama je J. Aku bukan nak jadi baik hati, bertanggungjawab etc. Cuma, ada beberapa part dalam aspek kehidupan yang aku lalui lebih dahulu from diorang and rasa nak tolong tapi kadang-kadang aku malas nak ambik tahu hal orang. Aku lebih tenang watlek watpis sorang-sorang kot.

Mungkin sebab mudah rimas dan masalah cepat marah (lololol), idk.

Dulu, masa form 4. Ramaaaaaaaaaaaaaaaaaaaiiii bestfriend ai pindah (asrama mostly) tinggalkan ai. Sedih gak lah sebab kena jadi “org yang ditinggalkan”. Aku just tak suka, serious. So, ramai budak baru masuk kelas tu. At first, aku tak minat. Susah gila nak blend. Aku duduk kat meja, tulis-tulis, pura-pura jadi budak pandai (baca buku teks) & yang paling aku minat ialah TIDUR. Tu je, tahun tu pulak aku resigned from jd pengawas. Heaven namaaati.

Cuma, people they judge. They do. They always do. Sampah.

Form 5 mungkin hubungan tu ok kot, dah mula tegur-tegur buat kelakar. It was fun. But still, aku takdelah macam nak jadi baik sangat-sangat tolong orang. Aku lebih suka “aku buat hal aku, kau buat hal kau”. Lalu, hidupku sempurnaaaaaaaaaa. (sebenarnya tak baik cemtu)

Dah habis sekolah, masuk matriks pun gituwww. Malas malas malas, baik tak payah baik sangat dengan orang (paranoia). Aku takde ramai kawan pun plus aku tukar modul, tukar praktikum. Benda jadi lagi complicated. Kuliah pun payah nak tegur org (due to my zero social skill). Shame shame. But, I’ve managed to prevent my bongok-self frm involving any kind of major problem. I’m out of sight (eleleh). But series aaaa.

Still, I have many good friends. Still, I have doubt. Still, I’m struggling. Still, I keep things by my own. Still, I don’t let them to step into my dimension easily. Still, I feel awkward. Still, I see gap. Still, I isolate myself.
                                                                                                                                                                               



Still, I need friends & I’m nothing without them. But I always know things that I shouldn’t know.







They might never know how much I’m aching. So I decided to be happy for them. I gave them spaces, I gave them my turn. Somehow, it hurts me when I’m not being well-appreciated. It really kills me when they think that they are the most unlucky person in the world. How they treated themselves pathetically after I gave them my chance.



Technically, I always need to be alone. So I don’t have to pity others and do any sacrifice just like I’m their mother.