Friday, 25 December 2015

011215

"Soon enough I won't think about you every single day. And I may even forget to mention your name as I pray. Soon enough, I will be able to survive if someone steal you away. And when the time comes, we will forget to tell each other "Happy Birthday". And (hopefully) soon enough, I'll forget why I ever loved you in the first place."

-Elevation, Farah K. Terfaktab

(tiada kena mengena dengan yang hidup atau mati)



Wednesday, 23 December 2015

#cinta

Hari lahir kelahiran kekasih Allah.
.
.
.
.
.
Rindu, kepada kau yang tak pernah aku bersua muka. Terikat teguh atas nama iman dan takwa. Aku ini umat akhir zaman, Ya Rasullulah. Aku ini hina yang paling hina. Atas pengorbanan dan perjuanganmu, aku di sini hidup dengan baik, moga aku menjadi makhluk yang tahu membalas jasa dan pengorbanan.

Biar. Biarkan cinta terus mekar bersemi. Andai sahaja, aku mampu merinduimu sepertimana Bilal....

Sekali lagi, aku manusia akhir zaman yang lalai.


Tapi aku takkan pernah berhenti mencuba, selagi matahari masih belum terbit di sebelah barat, selagi mentari masih memancarkan sinar, selagi langit masih indah tidak menghempap lautan maksiat, selagi pagi masih berembun.

Besar sungguh pengharapan aku untuk berjumpa dengan manusia paling hebat, paling mulia di syurga nanti, mengaku sebagai umatmu. Mengaku bahawa tangan-tangan aku ada bakti dalam perjuangan agama, menyambung sirahmu dalam membawa Islam.

Hari ini, Islam dan manusia itu membawa cabang yang berbeza. Jahiliyah itu satu perkara biasa. Dosa itu seperti general trend yang awesome. Tak ramai yang takut neraka. Penyakit wahan merata-rata. Aku juga kadangkala seperti mereka, bahkan mungkin lebih teruk dari itu. Tak henti-henti masuk ke persimpangan yang silap, tak henti-henti jumpa orang yang salah.

Moga masih ada warna untuk kita calitkan dari palet-palet ke contengan di permukaan diri yang masih samar-samar. Moga kita masih rasa, yang dosa itu pembawa binasa.


!

Seminggu dua ni, berapa kali aku kena marah tanpa sebab. Yang marah semua lelaki.

Asal? Belakang aku ada saka hitam ke? Buat korang marah sangat dengan aku.



Kata jiwa hitam kan, layanan pun serba gelaplah. Padan muka saaaaaaya.

Monday, 14 December 2015

Go fucking away from me

Woah best.
Honestly, I gelak banyak.

Nama pun kehidupan. Siot tak sudah. I thought, umur mematangkan perbuatan. Ternyata I salah (again). Acah-acah jujur, nothing to hide. I believed.

You just go. Entah jauh mana you boleh pergi dengan perangai shitty you tu, we'll see. No matter how bad it is, just tell me then. Memang you akan always cari mangsa from kalangan adik adik phew bahbdanffbhsdbhdfnasu. Funny.

Eh rugilah I, you dah lah comel overload. Dengg!


You know, zaman ni I can always find every single tiny details of you. Sadis kan?

But you pun tak boleh nak agak which stories of yours yang I jumpa. Which is lagiiii sadis.

Thursday, 10 December 2015

I'll stay unconditionally

I don't know where this road lead me to

I know
We don't promise tomorrow

I don't have much fun as he might had
I also don't know why did I stay
I'm practically clear to not be suited for those things
Still, we both know that I still there.

Aku tiba-tiba teringat impian aku yang taknak kahwin. Haha, kini gemilang itu semakin aku genggam HAHAHA. The longer I stay, the more aku rasa tak mahu kahwin.

Sebab aku tak layak...................

Dahtu, asal kau sendiri yang tak melayakkan diri kau?

Bila dah habis, he will walk away macam takde apa jadi. Kau tahu tak?

Tahu.

Macam orang lain, he won't stay long. Tahu tak?

Tahu.







Uncontrollable rage, making me stay. Unconditionally. Ecewah! Woha!


Tuesday, 1 December 2015

My Deepest Ocean Blue

Jalan kaki
Pulang dari library
Pekat malam
Pendam rasa
Gelak gila
Renung ke langit
Andai aku boleh terbang ke galaksi

Tinggalkan semua ni
.
.
.

Monday, 30 November 2015

messedpost#4

Aku bermimpi rupanya-rupanya semalam. Aku bangun lambat lagi, nak try nasib mana tahu mimpi jadi kenyataan. Makan kat Meranti kejap, tapi aku tak jumpa dia. I mean takdelah adegan-adegan "Im-not-your-2-nights-fling". Sob sob. Senang cerita, hidup suruh aku move on. Takdir kami tu dah tak sehaluan.

Satu benda tentang realiti kehidupan is, dia tak pandai berpura-pura. Whatever happen, happen. Showing us a really dark side of our pathway without hesitant, realistik kot. Hidup dengan manusia banyak tipu-tipu, pergilah lepak dengan kehidupan, mesti kau sakit. Pastu kau penat, pastu kau mati.

K, jap ni #messedpost kan HAHAHAHA. maafkan saya.

So, lepas few days move'd' on I need to meet that very guy. Oh I left something behind that day. It's a night to remember (eww). I was like emm emm dahlah nyanyuk, tak cam muka. But so brilliant of me that I know his car. So we talk sekejap and perang dua tiga musim sejuk, salju then we departed. A very awkward goodbye. *sigh sampai jatuh atas lantai

He said that someday he will bring me out, but he didn't. He never contact me back after that very "night to remember". Why? Sebab dia baru perasan yang selama ni dia texting dengan perempuan berwajah hodoh, katik pulak. Come on, jangan lupa kita semua manusia kot. Tak payah sembang kosong, kita semua suka benda lawa. 


Wait, salah aku ke camera Oppo aku memang lawa tanpa perlu pakai application?
And tanpa perlu aku jadi lawaaaa..


So that how I've got rejected, aah the fear of rejection? Tak pernah wujud dalam kamus hidup. 

Kalau kau rasa, kau datang hanya seketika detik dalam hidup orang lain, dan kemudian berlalu pergi seperti tidak pernah ada kaitan dengan orang tu. Baik kau jangan datang langsung.


Sunday, 29 November 2015

messedpost#3

Serabut sangat hari aku pagi ini. Habis volunteering program malam semalam, patut nak siapkan assignment and study untuk re-test. Tapi kepenatan telah membasahi diri aku, zzzzzzzzzzap bangun pagi pukul 7.30. Ohmyyyyyyy.

Ok memang hari ahad memang takde kelas tapi hari ni ada kelas ganti. Then, kelas dua jam tu ramai yang kena present so I was thinking that I need to vote for them just like how they cheered for me. Huu sayang classmate woi. So, I mandi semua but memang dah lambat just lantak i don't care, asalkan aku datang.

Dah keluar bilik, gaya sesempoi mungkin, malas sangat mungkin. Lalu Meranti, terus perut aku meraung minta diisi. Aku hampir pengsan di tempat kejadian. Alang-alang dah lambat, biar jelah lambat ye dok hoho. Aku pun sepantas kilat menyambar pinggan and amik nasi gowengg (lelz). Menikmati sarapan berasap ditemani gerimis pagi, peh woha gila.

Teringat post aku pasal dua malam tu, aku bangun pagi ni aku tekad nak mulakan hidup seperti sediakala. Cool and egois (apakah? haha).  Biarkan dia, semoga mati dibawa angin derita. Tinggalkan cerita, lepaskan hati lihatlah dia gembira.

Tiba-tiba ............

"I'm not your two-night-flings"

Suapanku terhenti (cliche). Aku mana ingat suara dia, mana cam sangat muka dia. Haaaaaa kau suka dia tapi kau tak cam dia. Legend betul perangai. Aku nak berpaling tapi aku takut ucapan tu bukan untuk aku. Tapi tu kan ayat blog aku semalam. Aku buntu hahahaha nak berpaling ke tak nak.

"Belakang"

Takleh fikir apa dah, automatik pusing belakang. Tapi separuh pandang aku terlihat susuk tubuh tinggi lampai. Aku tahuuuu....




"Just stay, will you?"
.
.
.

Saturday, 28 November 2015

messedpost#2

Assalamualaikum.

Pintu hati diketuk, hati yang mati seakan-akan malap dan kedinginan mula mengintai di jendela. Siapa gerangan. Oh, manusia. Biasa.

Aku juga manusia biasa. Biasalah.

Hadirnya berita gembira, menceriakan hari hari aku sentiasa mendung. Awan hitam dan kelabu juga sudah muak untuk memayungi aku. Lebatnya hujan dan rintik rintik yang sentiasa mahu menyakitkan dan menyejukkan aku hingga ke tulang hitam. Seakan sudah bosan melihat epilog kehidupan aku. Maafkan aku....

Hadirnya dia, baru hanya seketika, telah menerbangkan debu debu tebal yang telah menyelaputi ruang kosong yang tiada berpenghuni setelah sekian lama. Nyaman rasa jiwa. Baru aku sedar, sudah terlalu lama aku menyendiri, sudah terlalu lama aku memendam. Sunyi seakan sudah sebati.

Hadirnya dia, membawa satu perubahan rasa yang sangat ketara. Aku sangat sedar. Sangat takut. Eh, seronoknya rasa cinta?

Oh, baru kenal, baru jumpa tiba-tiba dah claim tu cinta? Ah, cliche zaman batu belah batu bertangkup; cinta itu buta.

Terbayang, berangan, impian lalu jadi cita-cita. Semarak api cinta yang sumbunya sudah lama kesejukkan. Hebat sungguh rasa. Dasar manusia.

Dalam satu malam, satu rangkai panjang perbualan di Whatsapp, cukup buat aku kata "zauj". Alahai, perempuan........hati lembut macam dadih lembik. Kesian.

Beza umur yang jauh, hanya tahu nama dan no telefon semata-mata. Dia seorang yang sibuk. Tak peduli pun sebenarnya pasal aku, haritu acah-acah je dah alang-alang free, main whatsapp lah kejap. Dia dah berada di lingkungan luar dari aku. Apa kau ingat takde perempuan lagi hebat dan cantik ke di dalam lingkungan hidup dia? Aku ni macam pasir je kat Danga Bay yang tengah tambak sekarang ni.

Aku sedar, aku tahu diri.

Aku tahu siapa aku.


Aku tahu aku ini tiada apa pun di mata kau.

Lalu aku angkat kaki, mengundur diri. Aku akan berhenti. Kau terlalu hebat, tak setara dengan aku yang loser ni. Terima kasih atas segala rasa. Hebat sungguh penangan cinta. Terima kasih sangat-sangat tau, buat aku rasa hidup untuk beberapa momen dalam hidup aku. Buat aku rasa, aku ini bukan penunggu mahupun penanggal di tepi jalan sebelah blok asrama kau. Thanks for making me feeling real.

Kau mungkin hanya my 2-days-fling. My two nights stand. Thanks for our two nights. Semoga malam ni bukan malam ketiga aku jatuh cinta pada kau.

ps: i love you, my 2-days-fling.

AS

messedpost#1

I'm standing on a bridge
I'm waiting in the dark
I thought that you'd be here by now
There's nothing but the rain
No footsteps on the ground
I'm listening but there's no sound

Isn't anyone trying to find me?
Won't somebody come take me home?

It's a damn cold night
Trying to figure out this life
Won't you take me by the hand?
Take me somewhere new
I don't know who you are
But I... I'm with you
I'm with you

I'm looking for a place
I'm searching for a face
Is anybody here I know
'Cause nothing's going right
And everything's a mess
And no one likes to be alone

Isn't anyone trying to find me?
Won't somebody come take me home?

It's a damn cold night
Trying to figure out this life
Won't you take me by the hand?
Take me somewhere new
I don't know who you are
But I... I'm with you
I'm with you

Oh why is everything so confusing
Maybe I'm just out of my mind

It's a damn cold night
Trying to figure out this life
Won't you take me by the hand?
Take me somewhere new
I don't know who you are
But I... I'm with you
I'm with you

Take me by the hand
Take me somewhere new
I don't know who you are
But I... I'm with you
I'm with you

I'm with you...

So that I have someone with me.
At least, someone.


Least.

Saturday, 21 November 2015

Finale

Hidup. Betapa banyak warkah aku nukil mengenai hidup, aku masih lagi makhluk bewatak gagal. Antologi Gagalis pun aku gagal hewhew.

Jalan ragah yang tak pernah mudah. Sangka kau akan kebahagian atas bumi yang bolat ini. Mimpi kau tentang cinta yang masih belum pasti. Nafsu kau terhadap perkara yang tidak abadi. Kau terus mengejar kesempurnaan, hingga hilang nilai kemanusiaan sedikit demi sedikit.

Setan kiri kanan, gelakkan kau. Kesian.

Hati, fitrah tubuh yang paling complicated dan paling power (dari segi alami). Kau jangan nak berdebat pasal pentingnya otak dalam badan manusia blabla. Ingat aku tak belajar biologi? Heh. Hati ni special sebab fitrahnya yang berbolak-balik. Baru tadi kau cakap yang kau nak turun cafe pergi makan, tapi after 2 minit kau kata tetiba cam malas pulak. So kau terus tak pergi.

Anggota lain, kalau lapar pergi cari makanan, nak kencing, jalan pergi toilet, kalau mengantuk, tidur. Dorang tahu apa yang patut di buat. Hati?

Tak pernah fixed. Takkan pernah.

Semoga berbahagia.

.
.

Dalam kepalsuan.

Aku ini pendengki sadis yang sedang menanggung kekalahan di medan perjuangan.
Tunggu hingga aku punya kekuatan, mencari semula kebahagian yang sebenar-benar kebahagian. Maafkan aku. Moga kau dari jauh tersenyum kesinisan.


Kerana
Akhirnya aku sendirian.
Dan penghujungnya,










.
.
.
Aku sepi.

ps: aku masih menikmati serbuk milo dengan lahap sambil melihat lampu-lampu kemeriahan tanpa hening sesusuk pun manusia, mendengar lagu-lagu Kodaline, andai kau masih merindui.

Sunday, 1 November 2015

#Bitchilogy2

Assalamualaikum. Hi.

Walaupun malam ni sarat sikit, well baru lepas tengok cerita Korea kat bilik Faz. Weirdly how i could quickly digest things macam falsafah kehidupan after tengok cerita Korea. Selalu sangat camtu. Macam sekarang nilah. Aku actually memang buat buta je, memang tahu tapi tak nak tahu yang aku dah tahu. Tulah, hidup. Aku nak cakap apa lagi.

Macam drama, tapi special sikit takdir yang Allah rancang, tulis khas untuk aku. Sweet kan?

Aku tak kisah, aku tak pernah peduli pun siapa yang nak datang dan pergi dari hidup aku. Kotorkan hidup aku? Memangnya aku begitu. Memang semua yang datang pasti akan pergi. Yang bermula pasti akan berakhir. Macam kau. Dan. Aku. Bila fikir balik, gosh memang kelakar gila. Memang semua benda akan jadi memori. Memori dicipta untuk dikenang. Kenangan wujud untuk dirasai bila semua kenangan dah tiada dalam genggaman kau. Tiada apa yang tinggal untuk dikenang selain kenangan. Sedih. Sakit. Apa? Nyatakan sahaja.

Betapa segala angan-angan jadi sampah tepi jalan. Konon cari ketenangan, sebenarnya kau mencari keping-keping hati kau yang berterabur tercicir di satu jalan panjang penuh cabang. Yang dia dah buang tanpa ada sikit pun rasa kasihan. Dia tak peduli pun. Dia dengan bangga kata, inilah kehidupan. Jodoh, ketentuan semua Allah yang tentukan.



Fuck off man.

I know that well. Very well. I'm not any kind of stupid girl. No and never. I'm not that desperate as ... you. I live and learn how to survive. You keep on your kononnya "brilliant-talk". Cakap meh kasi gegar satu dunia. Tapi sebenarnya kau sama je. Cerita macam gempak sangat, macam aku ni kudis takde iman.

Come on, teruskan bagi night wishes kat dia and tabur janji-janji palsu. Jangan lupa kasi ayat Quran pasal jodoh dan hadis pasal poligami. (I'm not making jokes or perlekeh, I'm saying what I expected from you)









Say goodbye and deal with it.

Saturday, 31 October 2015

Amirah, this is you.

People generally perceive you as distant and reserved, and you do not usually reach out to others. You tend to feel overwhelmed by, and therefore actively avoid, large crowds. You often need privacy and time for yourself. You like to speak out, take charge, and direct the activities of others. You are usually the leader in group activities. You lead a fast-paced and busy life. You move about quickly, energetically, and vigorously and are involved in many activities. You love bright lights and hustle and bustle. You are likely to take risks and seek thrills. You are not prone to spells of energetic high spirits.

You are a moderately imaginative person who enjoys a good balance between the real world and fantasy. You are reasonably interested in the arts but are not totally absorbed by them. You tend not to express your emotions openly and are sometimes not even aware of your own feelings. Familiar routines are good, but sometimes you like to spice up your life with a bit of adventure or activity. As a person who is open-minded to new and unusual ideas, you love to play with and think about ideas. You also like to debate intellectual issues and often enjoy riddles, puzzles and brain teasers. Often you exhibit a readiness to challenge authority, convention, and traditional values. Sometimes you feel a certain degree of hostility toward rules and perhaps even enjoy ambiguity.

You generally see others as selfish, devious, and sometimes potentially dangerous. You believe that a certain amount of deception in social relationships is necessary. You are guarded in new relationships and less willing to openly reveal the whole truth about yourself. You do not particularly like helping other people. Requests for help feel like an imposition on your time. You are not adverse to confrontation and will sometimes even intimidate others to get your own way. You are willing to take credit for good things that you do but you don't often talk yourself up much. You are not affected strongly by human suffering, priding yourself on making objective judgements based on reason. You are more concerned with truth and impartial justice than with mercy.

Often you do not feel effective, and may have a sense that you are not in control of your life. You are well-organized and like to live according to routines and schedules. Often you will keep lists and make plans. You find contracts, rules, and regulations overly confining and are sometimes seen as unreliable or even irresponsible by others. Mostly you work towards achieving your best, although in some areas you are content just to get the job done. You have strong will-power and are able to overcome your reluctance to begin tasks. You are able to stay on track despite distractions. You are not an overly cautious person. You will think about alternatives and consequences but make up your mind fairly quickly.

Sunday, 25 October 2015

Rasa yang kau kata biasa

Assalamualaikum.

Moga hati masih ada warna.
Moga jalan masih nampak pembahagi
Moga kau masih yang sama
Moga rasa masih belum pergi

Dalam dasar jiwa yang paling dalam
Satu tempat yang aku sendiri masih tak pasti
Jujur aku kata, aku masih tercari-cari
Siapa aku yang bersembunyi di sebalik tubuh

Pengkhianat
Kau dasar manusia pengkhianat paling hina
Hingga habis jaya, kau khianat diri sendiri
Tak penatkah hidup dalam pura-pura?

Wahai diri empunya hati
.
.
.
.
.
Tak salah, cintai diri sendiri

Penilaian mereka hanya aku gambarkan seperti assumption-manusia-yang-digabung-menjadi-cerita. Tambah sini sana buat penambah perasa.

Aku dah kata, zaman sekarang ramai manusia yang tak takut dosa.


Thursday, 22 October 2015

Kelana

Kau tengok bermacam jenis kebodohan. Kau lari jauh- jauh, lari dari kebodohan dunia. Jauh ribu mana kau lari, kau tetap di takuk yang sama. Kau tetap rasa perasaan yang sama. Nak tahu sebab apa? Sebab kau masih orang yang sama. Kau sibuk kisah pasal kebodohan orang lain, kau lupa tengok diri sendiri. Ahhh patutlaaah, kau juga sejenis kebodohan. Tanpa kau sendiri sedar. 

Dasar manusia

Hati kotor berkelana

Sudah aku khabarkan kepada diri aku sendiri untuk lepaskan semua rasa ini. Sudah aku beri amaran keras supaya usah peduli. Kau memang begitu, keras dan sakit. Jiwa kau memang sakit, tak payah susah payah jadi orang lain. Tak payah susah payah berkorban. 

Kau tak makan, tak sihat ada orang kisah? Ada orang nampak kau bila kau lalu? Kau ni betul betul makhluk hidup ke? Orang lain mungkin tak tahu, tapi kau sendiri tahu. Kau tengah berlawan monster dengan diri kau sendiri, takde orang perasan. Dorang ingat kau berfoya-foya dengan kehidupan. 

Sadis hidup kau. 

Kau tegup air, rasa bahang api volcano. Air green tea ais kot. Kau tengok orang pandang kau, macam pandang bahan jijik.

Persetankan mereka, kau tak perlu peduli.

Friday, 16 October 2015

#utmawesome2

Assalamualaikum hoho.

Keadaan begitu menekan dan aku hanya mahu bergumpal seperti bola salji di dalam comforter. Well, I really think that I should write about few explicit things sebelum aku lupa dan hilang rasa haha.

Lately, aku agak gagah duduk di library. Cuma 2-3 hari ni je aku longlai sikit. Almaklumlah letih gilaa. Kopi pun memang aku nak tinggalkan. Dulu, aku minum around 4 cup sehari. Muka aku ni lah paling taat setia kat vending machine tu. Jerawat mencanak macam hantu apa dah, lalu aku mengalah dan akur pada kehendak jerawat puaka ni hoho.

So so so, dalam library especially malam  minggu memang local student duduk dalam bilik, tidur, tengok movie dan makan maggi. Nak canggih sikit, keluar jalan ke apa. International student memang akan tercongok dalam library ni tegak memanjang cam bela saka (hahaha mulut jahat). Taklah, aku gurau je, aku nak cakap yang dorang sangat hardworking. Aku pernah tengok ada student from Nigeria yang duduk kat meja belajar tu 6 jam straight! Apa kejadahnyaaaaaaaaaaaa.

So, aku kenal Song Pil Kyung, exchange student from Korea huhu. By the way, kat sini memang ramaaiii sangat foreign student. Kalau makin malam kau kat area library, kau boleh lupa yang kau sebenarnya berada di Malaysia. Eceh. Aku memang communication skill memey cam harom so tak ramai international student yang aku tegur.

But takpe, itsokay. Dekat UTM ni kita ada Fazz. HAHAHA.

Takdelah, for sesiapa yang tahu how much aku sangat teringin nak study abroad memanglah i want to seek their experience. But bila aku tengok Song hahaha nak nangis aku dibuatnya. He wants everything to be on a perfect track. But untuk aku, sebab aku tak minat dengan benda yang aku buat ni sebenarnya so I found myself wandering dalam gelap, jadi terlalu fleksible. But seronok sangat dapat rasa macam-macam benda baru.

And library ni dah macam rumah kedua aku. And aku sangat sangat sangat dah consider untuk tukar course , "Phsychology and Human Resource Development". Actually aku baru tahu course tu ada kat sini sebab masa archery tadi aku ada kenal sorang student from course tu. Then, aku terfikir balik yang aku kena tukar kolej emmmmm. Ptptn aku repair and renew. And banyaaaak sangat benda yang aku kena tukar. Dan aku memang jenis pemalas. So aku pun menepek lah dalam SSCZ. But, we'll see.

Cakap pasal archery, peeeh memang bestlah. Agak payah at first, but so cool.

Huagh, May Allah show me the way. Assalamualaikum.

Sunday, 11 October 2015

Nak bagitahu yang aku letih jeee

Assalamualaikum.

Hai awoks.

Well aku tak tahu nak mula dari mana. And aku tak tahu apa yang patut aku cakap dulu haha.

Emm aku rasa macam-macam sekarang ni. Dah campur-campur, half of me rasa sangat bersyukur and another half rasa incomplete. Sebaaab? Hah, limit. Betapa aku baru perasan, betapa limitnya aku jika dibandingkan dengan infiniti. Betapa jauhnya infiniti yang aku boleh assume dengan infiniti yang sebenar. Kerdilnya aku, baru bukak langkah, terus terhadang kepak kaki sendiri. Sebab ... Limit.

Aku terlalu memaksa mungkin. Duduk dalam library from tengahari sampai hampir ke tengah malam. Apa yang aku cuba buat ni aku pun tak faham. Aku pernah rasa seksa belajar, tapi malam tadi aku rasa mual, macam nak pitam. Fuhh weh, aku tak pernah rasa macam tu doe. Hmm adakah aku terlalu memaksa diri? Di library, dah memang semua orang obses belajar sampai aku nak tidur pun tak sanggup. Seriously.

Then now, I lose the passion. I almost vomit the wasteful hardship. I'm so stupid. I took things all for granted. Kelakar, kelakar sangat. Despite segala macam yang aku rasa, Allah still sayang aku. Dia hantar manusia-manusia hebat dia untuk aku. Tash, Pa'a, Fiza, aku tak tahu macamana nak say thankyou.

Dah tu, aku cuba lari. Lari from buat kesilapan yang sama. Tapi aku sedar sampai bila aku perlu lari? Nanti kalau aku penat canne? Sebenarnya, tujuan aku post bukan nak cakap pasal ni HAHAHAHAHAHAHAHAHA. Aku nak cakap pasal benda lain, ok maybe aku penat sangat. Malam ni ada test, tak baca habis lagi tapi aku ni memang nazak. tunggu time nak syahid je. So aku tidur dulu.

Selamat petang yang penuh kemaafan.

Tuesday, 29 September 2015

Selamat hari lahir sang Aida

Assalamualaikum wawaaaaah (autohyper mood).

Aku dah upload few gambars this recently so this time I tolerated myself and proceed my appreciation post to Aida (again). Sikit-sikit Aida, banyak-banyak Aida. Sesungguhnya tiada yang lain selain Aida. Ecececeh, bodek suruh Aida lanje shawl hahahahahaha.

Dulu, pada angka hari dan bulan nilah, kau merengek-rengek keluar dari perut ibu kau sebagai seorang bayi. Generally, pada zahirnya itu je yang semua orang tahu. Tahukah kau atau sesiapa sesiapa sahaja di dalam bilik bersalin tu, yang seorang lagi khalifah hebat di muka bumi ini.

Kita lahir bukan saje-saje tanpa sebab. Malah, takde benda yang dicipta atau diatur oleh Allah secara kebetulan. Semuanya bersebab. Jadi, mehlah kita sama-sama mencari sebab kenapa kita hidup. Kenapa sampai harini kita masih bernafas? Kita semua dulu pernah kufur, banyak dosa tapi kenapa Allah tak matikan kita on the spot masa Dia murka?

"Aku tidak menciptakan jin dan manusia melainkan agar mereka beribadah kepada-Ku"- 51:56

Hidup sebagai pelajar, 19 tahun hidup dimomok-momok kan oleh masyarakat gila. Dorang beranggapan, seseorang itu dikira berjaya bila dia berjaya menamatkan pelajaran di peringkat tinggi atau lagi mangkuk hayun, di peringkat tertinggi. Tinggi mana kemuncak ilmu yang boleh manusia capai? *marah diri sendiri

Bukankah ilmu Allah itu seperti luasnya lautan dan dalam berbanyak-banyak ilmu yang kita timba,lihat dan dengar hanya diumpamakan dengan tegukan burung gagak. Sebab tu tujuan kita hidup bukan Allah suruh kita belajar dan menjadi hebat hanya melalui pembelajaran formal/normal pada hari ini.

Menuntut ilmu itu tetap ibadah dan kewajipan tapi tujuan hidup itu apa? Hiduplah di atas muka bumi ini untuk menuju ke akhirat yang pasti. Kita hidup ni untuk mengumpul amal masuk ke syurga. Syurga itu destinasi bukan menara gading semata.

Ok hahahahahaha aku rasa macam bukan wish hahahahahahahahahahaha. Dahtu, dah lawa dah pandai dah besar, semoga nikmat 19 tahun hidup ni kau dah guna sebaik mungkin utk bekalan ke negeri akhirat.

Jadi anak yang baik, hamba Allah yg hebat, khalifah terbaik, pelajar yang berguna. Bila bangun pagi, start dengan senyuman untuk bangkitkan mood dan semangat. Tahniah, kau dah jadi kesayangan ramai. Aku pun nk join fanclub kau muahahaha.

Kau takyah hadap jantan-jantan sial manaaa tak payah hahahahahaha. Aku doakan kau berjumpa jodoh kau dalam keadaan, masa dan ketika yang paling sempurna utk kau mendirikan rumah tangga. Aku harap sangat, kita semua the gang berjumpa jodoh dalam suasana dan rasa yang diredhai Allah.

Waaaait aku masih lagi penyebar cinta di sana tu (hehe) tapi aku sangat aware yang semua manusia mahu rasa nikmat cinta yang sempurna. Sebab aku pun rasa camtu. Aku tak suka benda yg berlimit ni hahahahahaha.

Salam seribu kali cinta untuk perempuan indah penyejuk mata. Macih sebab masih rajin mendengar lalutan dan kata-kata kesat aku kepada org laaiiin hahahahahahaha. Aku sayang kau tau.

Moga kita terus berkasih demi keredhaaanNya. Moga ukhwah terus berkekalan dan berjumpa di syurga kelak.



Mmmmmuah assalamualaikum.
Selamat hari lahir.

Monday, 21 September 2015

Perkuburan Hati

Assalamualaikum. No hi go die.


Woaaah, rasa macam baru semalam aku update post sedih. Hari ni api aku mula marak.



Dahlah, aku malas nak cakap banyak. Tak guna pun kalau aku cakap, it won't change anything. In the end, aku jugak yang salah sebab buka ruang. Aku yang salah sebab terlalu berterus-terang. Setahu aku itu cool (haha). Tapi yelah they took it seriously. Cam sial.

Mehlah, kita sama-sama muhasabah diri. Tenangkan hati. Yang perempuan, cuba jangan terlalu menyibuk hal orang. Cubalahh, tolonglah jangan semak kat dalam kain orang lain. Dah tu jangan pandai-pandai nak arah hidup orang. Nak tentukan ini, nak tentukan itu. Kau ingat orang sekeliling kau ni binatang peliharaan kau?

Kenapalah perlu gelabah dengan hal orang lain? Terutama hal hati. Kau semua memang beratur nak jadi Tuhan ke? Memang rasa diri dah cukup tahu, dah cukup sempurna untuk jadi Tuhan? Hebatlah aturan kau untuk hidup orang lain.

Tadi masa lab, aku betul-betul takde mood. Serious, aku takde hati pun nak buat. Dahlah first lab.

Ok, kalau kau tahu pun tak payahlah nak cakap kat aku. Tak payah nak susah-susahkan diri kau menyempit dalam hal aku. Aku tak tahan betul ni, kang cukup tempoh memang aku ludah je muka sorang-sorang (macam berani).




Every of us has our own struggle, so don't act you always know everything.

Wednesday, 16 September 2015

16 September

Assalamualaikum. Hi.

Hemmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm hahaha. It just funny how it happened in a way that JUST HAPPEN. Aku nampak dia pandang, macam nak cakap tapi dia tunduk balik. Dia nak ter-sebut dah tapi macam tak nak cakap. Dia dah aim, bila aku pandang, dia berpaling balik.

Serius aku cakap, aku macam aaaaaaaaaaa hahaha. It just a beautiful feeling. After some gloomy life I had, this incident has clicked my 'Refresh' button. Rasa segar macam lepas kena simbah dengan air lemon penuh dengan smashed ice. *nanges*

It's like a turnback. They looked at me like, 'seriouslyyy?'. Howwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwowwwww

Ok, let just say yang aku dah gila haha.

And yeah, btw it looks like I need a new phone (again). Plug gila bilik aku dah rosakkan dua phones with a powerbank. Laptop pun pelan-pelan dah sewel. Sound recorder nasib baik pernah charged sekali je kat sini. *again nangis*.



Bila bahagia je, kita lupa kat Allah kan? Lupa cintanya Allah pada kita. Tak makan semut pun. Mencintai Allah ni takde nak kena hafal-hafal formula teruks pun tapi payah sangat nak ingat. Formula fizik gelabah nak hafal.

Saturday, 5 September 2015

Kodaline- High Hopes

Assalamualaikum hi.

Well 'orientasi' dah habis so bersedia untuk belajar yang sesungguh-sungguhnya. Cakap pasal belajar, aku cuak dah. Jangan sampai aku tak boleh terima dahlah. Semoga Allah membuka pintu dan mata hati untuk melihat kebaikan di dalam setiap ujian. Moga pintu rahmat Allah masih terbuka luas.

Habis matriks memang aku luangkan fully masa di rumah dengan ibu, jadi memulakan hidup tanpa ibu di sini amaaaatlah payaaah hahahahaha. Dulu, kalau muka aku dah nampak macam nak keluar tanduk, ibulah yang pujuk. Terkadang bangun lewat, ibu tetap buat sarapan. Lahai HAHAHAHA. Orang cakap manusia macam aku ni lembik, tapi di sebalik ingatan kepada keluarga yang kadangkala sakit, aku sering temui kemanisan. Semoga aku terus begini, sentiasa mahu "menjadi anak" kpd ibu dan ayah.

Kenapa post kali ni bermadah-madah? Puncanya, aku hilang mood lagi hahaha. Takpelah, permulaan sentiasa menjadi proses yang menyakitkan. Yang pentingnya, aku kena stick kepada tujuan utama & niat aku. Orang sombong? Pergi mateylah wei. Aku tak hidup untuk puaskan hati semua orang, sesetengah orang mungkin yaa.

Terima kasih buat diri sendiri yang masih teguh walaupun bahu ini terkadang bergegar dengan hebat menahan himpitan masalah-masalah kehidupan. Terima kasih kepada masih diri kerana tidak larikan diri seperti dulu, kau akan kekal di sini. Di dalam kos ini. Perjalanan yang panjang ini kau bangun dengan tabah pada setiap pagi. Hidup memang satu perjuangan. Ia satu perjuangan hitam yang akan terpalit lumpur-lumpur kesedihan kepada kau hingga satu masa bila kau berjumpa manusia-manusia yang bersifat manusia, hingga kau mampu bangun pagi dengan secebis senyuman.

Tahniah kepada diri sendiri kerana mampu berterima kasih kepada diri sendiri.

Ingat, nak berjaya bukan mudah. Nak cipta nama bukan mudah. Terfaktab juga bukan mudah hahaha. Just follow the flow, merangkak pun tak kisah. Orang nak mengata, biarkan mereka hidup di dalam kezaliman diri mereka sendiri.Setiap bayi yang dilahirkan bukan untuk tujuan sia-sia, kita ini lahir bukan untuk jadi manusia biasa. Kita manusia yang lemah tapi kita tidak dicipta untuk menjadi paling lemah selemah-lemahnya.


Aku akan gapai ketiga-tiga nya sekali. Mungkin lebih, siapa tahu. Yang penting, untuk hidup dengan perasaan yang berperasaan.Dengan cara itu, manusia itu akan mampu "hidup" dengan penuh penghayatan kehidupan. Impian, harapan, semangat, kesedihan, kesakitan, kejatuhan; rasakan semua.

Allah SWT juga telah berfirman;

"Dan sungguh, akan kami berikan cubaan kepadamu dengan ketakutan, kelaparan, kekurangan harta, jiwa dan buah-buahan. Dan berilah berita gembira kepada orang-orang yang sabar iaitu apabila ditimpa musibah mereka mengucapkan "innaa lillahi wa innaa ilaihi raaji'un". Mereka itulah yang mendapatkan keberkatan yang sempurna dan rahmat dari Tuhan dan mereka itulah yang mendapat petunjuk"

(Al Baqarah :155-158)

Pergh wahahaha lolz je aii.

(Happy Birthday my super great woman, Ibu. I will love you more and more as time ticked. I will do anything just for youu)

Wednesday, 2 September 2015

#utmawesome

Assalamualaikum hi.

Harini akak dah 3rd day kat UTM. (Baru masuk u dah panggil diri sendiri 'akak'). So of the far which is far away *gila, alhamdulillah takdelah teruks bangets. Cuma yes, I don't really make friends. Why?

For those who know me, they sure to know my lack in social skill. An introvert in distress. *nanges jap.

So I'm not really happy yet and memanglah I'm still adapting this new kind of life. I've got a lot to share, but I'm still too busy huahua. Orientation tak habis lagi so for now byeee.

.

Sunday, 23 August 2015

Menjadi manusia

Assalamualaikum hi.

Eh kenapa bagi salam dalam blog? Skema doe.

Entah, ada few post yang aku terjah je tapi bila dah publish rasa tak sedap sebab tak bagi salam. Then, takut terbiasa sebelum mula conversation tanpa didahului dengan salam (yaaa ustazah miraah).

Kali ni aku mengejek orang, boleh? Ada aku kisah kalau tak boleh? Kali ni super duper muper booster emotional? Period? Tak, belum lagi.

Minggu-minggu kebelakangan ni, ada seorang perempuan ni dia sangat stress. Settlekan urusan masuk U. Campur tolak darab bahagi dengan masalah keluarga dan sebagainya, dia hanya mampu pejam mata yang hakikatnya masih celik. Realiti kehidupan, memang aneh.

Urusan kemasukan U kali ini, 70% adalah dari usahanya yang tak seberapa itu (tak termasuk aspek kewangan). Wang bukan masalah utama dia, tetapi dia masih menjaga pembelanjaan. Bapanya hanya mengeluarkan wang beriban-riban untuk yuran pendaftaran dan segala barang-barang mak nenek, dia pula bertungkus-lumus tak tenang siang malam memikirkan dokumen kemasukan universitinya, daripada urusan online hingga cetakan.

Bapanya seperti tidak faham-faham akan pengorbanan anaknya. (Okay, kat sini ada misconception antara cerita dan realiti. Pengorbanan itu sendiri sesuatu yang abstrak yang manusia nampak tapi takkkan pernah faham, sampai mampos. Pengorbanan itu zahir dari keikhlasan dan kasih sayang eyeeek geli kbye). Dia tak tahu pun anak dia masuk universiti no-2 terbaik Malaysia, berhempas pulas di Matrikulasi dan memenuhkan list UPU dengan jurusan-jurusan yang tidak diminatinya hanya kerana memuaskan hati orang tuanya?

Betapa anaknya itu, percaya pada kepentingan dan hikmah berkat ibu bapa. Betapa dia mengharapkan redha dan gembiranya hati ibu bapa apabila melihat dia mengikut apa yang mereka mahukan. Dia ketepikan minatnya yang mendalam dalam bidang pelancongan, bahasa, masakan dan bisnes dannnn masuk ke dalam bidang susah hanya supaya ibu bapanya berasa bangga dengannya. Lihat betapa dengkinya dunia dengan perempuan malang ini.

Pernah ada sesiapa terfikir untuk berada di tempat perempuan ini, memaksa diri memahami benda yang tiada dalam wishlistnya.

Daripada minat dalam bidang sastera, dia paksa diri untuk telan fakta sains.



DAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAANN KEMUNCAKNYA, dia ada ramai kawaaaan yang takde untuk dia, bila dia perlukan. Lalu teringat kawan-kawan se-praktikumnya di matrik, mereka sentiasa ada apabila diperlukan. Akhir-akhir ni aku perati, perempuan ni kuat mengungkit. Aku menyampah gila.


Padan muka dia, kan?

Sekian, salam penuh kemanusiaan.




(Semoga masih ada kasih sayang antara kita)

Wednesday, 19 August 2015

Bright

What?

Wwwwwwaaaaaaaaaaaait.

Serious, whaaaaaaaaaaaat?!

gomawo nal mannaso
 geurum wireul geotneun deus


Jauh sampai bila-bila. Takkan dapat kenal sampai bila-bila. Nice day, you.

Tuesday, 18 August 2015

Friday, 14 August 2015

You know it's you

Assalamualaikum.

.

When I was asked to describe/say something about someone, I know I'll do it suck. Almost all the time. So, aku cadangkan sepanjang kau baca warkah merapik aku ni, dengar lagu If You- Big Bang. (HAHAHAHA SORRY AH WEH, AKU TAK TAHU NAK TULIS APA).

I'm going to start this lame-ly beautiful friend. As I don't know what might be happen tomorrow, aku mati ke, kau mati ke, aku sakit ke kau hilang ke. Satu je aku nak kau tahu, betapa beruntungnya manusia puaka macam aku dapat jadi kawan kau. As we're growing up, we get diverse into such wide range. Distance suck, believe me. They stop, they limit things.

Kita jadi rapat masa hujung-hujung sekolah, which I need to say it's a little to late. But who care about past. I know you always here in present, masih rajin mendengar segala luahan dan makian aku.  Terima kasih aku ucapkan, aku takkan pernah mampu membalas segala kebaikan yang kau buat. You growing up fast, beautiful and wise, I'm proud. I hope once we jadi besar yang betul-betul adult (HAHA apa ni), I still meet the same you. You know, we human do astray, people change. May Allah sentiasa menjaga kau.

In a few-belas hari, we gonna live a new life. Ok memanglah kita pernah mula sesuatu yang baru dalam hidup kita, but I believe yang kali ni it's gonna be something else. Empat tahun kau akan kenal kawan lain, kongsi kehidupan dengan orang lain. Which maybe you don't really need my help anymore; nak belajar sama-sama ke, belikan makanan ke, teman pergi atm ke apa ke. Tak, tak payah emosional dulu hahahaha :'(

Empat tahun tu lama dan akan meninggalkan kesan dalam hidup kau, aku cuma nak bagitahu tak salah sekali sekala pusing ke belakang. Melihat-lihat kenangan yang kau pernah ada dulu, kesakitan yang kau pernah rasa dulu. Supaya kau tak tenggelam dalam arus masa sampai satu masa nanti kau hilang rasa. Sampai satu masa nanti, kita takde benda nak dibualkan.

Apa rasa pengalaman pertama jatuh cinta? Sampai korang berdua tak bagitahu aku pun. Aku rasa aku ada cakap pasal ni masa korang mula-mula kenal. Aku ada bagitahu kau pasal pandangan aku tentang hala tuju perhubungan tu. Aku tahu memang takkan kemana. Macamana aku tahu? Aku sedar aku bukan Tuhan, aku pemerhati tapi most of the time aku tak boleh buat apa-apa. Siapa aku nak menghalang niat orang, jadi aku biarkan? Allah mahu kau belajar. Takdir itu, hanya di situ buat masa ini. Semoga kau terus kuat, perempuan hebat.

Cinta itu aneh bukan? Membutakan mata, mentulikan telinga. Keajaibannya yang terlalu menakutkan, hingga aku sendiri tak mampu melangkah ke dalam jurang kesakitan yang aku akan cipta sendiri. Dan kau masuk ke dalam jurang itu, lalu perlahan-lahan jiwa kau mati. Puas aku berhujah tentang hati mati. Seronok bukan rasanya? Soulless. Seperti sangkar yang meliputi keseluruhan jasad kau hanya untuk berkabung demi kesedihan yang tak berkesudahan.

Aku masih ingat, malam-malam yang kau seperti hilang nafas dan daya kekuatan. Takde siapa yang datang bilik aku pada waktu-waktu seperti itu tanpa 'appoinment', lantas aku tahu itu kau. Melihatkan wajah kau yang keletihan dan sarat dengan emosi, jiwa aku terbunuh sedikit demi sedikit. Aku sepatutnya mencegah dari awal, but things happened, happened. Aku tahu kau letih sangat dan kadangkala aku tiada apa untuk menenangkan kau. Maaf, aku masih manusia tak berguna. Moga aku berubah.

Paling aku tak pernah lupa, bila aku jumpakan dia dengan kau. Sebenarnya aku malas nak ingat, malas nak rasa serba salah.Tapi aku tahu itu memang salah aku. Kau menangis lagi masa tu .......

Lepas ni kalau kau terluka, aku tiada untuk marah kau. Mungkin kalau kau masih tak awkward, kau akan Whatsapp aku. Aku pula sentiasa sibuk akan reply sepuluh hari kemudian hahaha. Aku gurau je. Tapi kalau kau still tak krik-krik dengan aku, silalah Whatsapp hahaha.

Di tempat baru, aku harap ia merupakan satu permulaan yang baik dan segar untuk kau. Selamat berjumpa dengan orang yang lebih baik from aku dan kami semua. Selamat memulakan kisah baru yang paaaaaaaaaanjaaang. Deal with every drama dengan steady, okay? Jangan sangkutkan diri kau pada pagar kesilapan lalu seperti ikan yang sengaja berenang masuk ke dalam jaring. Manusia ini lumrahnya mengkhianati dan sering menjatuhkan, jumpa orang macam tu ludah je kat muka dia hahaha. Taklah, kau jadi jelah pari-pari baik. Sesuai dengan kau.

I know someday, my name will be unfamiliar within your lips. I just wish you the best.

Satu hari nanti, bila kau berdiri di bawah langit biru yang terang dan cerah, kau lihat burung berterbangan ,awan warna putih yang nampak sedap untuk di makan, kau pakai jubah graduasi bersama segulung ijazah, ingat kau dulu pernah ada aku.


Friday, 7 August 2015

When We Die

.
..



As soon as it started (we were born), we just walk on this unfamiliar path. With no major idea in our mind; what kind of living that we gonna live someday, we just hesitant to keep on walking. In the amidst of heavy morning fog on the top of a mountain.

I have just realized that we only get to see things clear once we settled down (die). In this present, I could maybe have remembered some of my past (not much I assure you) but still I'm wondering what might wait me in future that I'm gonna create. Again, I questioned myself; why I'm wondering all night sleepless thinking about a future that I'll build like a lego house?

We do have fate. Have the faith in fate in who knows, you might have some luck anywhere.
Lucky us to have ourselves still breathing. These two things, crashes into a magic word called 'plans'.

Plan is just a plan. To give us hopes and we all die. Plan just like a console-antidot to wake the dragon inside us and make us feel alive.

Main point, when we all settled down, we could tell a perfect story of living a life. We experienced it's all, we see things in such more wider angle. We will able to make a beautiful conclusion of a life itself and be thankful for them. So it's okay to explode, to be hurt. We don't see the beauty yet.

There might be sometimes that we have to let things go, to be an unlucky person, to feel the pain as it there is a sharp razor blade being stabbed into your chest but you can't expressed the pain and cure the scar in a physical way (meds).

People used to say that we die leaving some kind of remarks and I used to know it's all just a lie. A comforting lie. Because we will die leaving scars. Don't you believe me that there might be particular person who will fckingly feeling hurt for you cold-corpse?

Some people do asked, why we have to let things go? My answer, to be fair and equal. Being happy and being hurt is always a same thing for me. So as a result, I didn't overjoyed when I'm feeling happy and I didn't kill my heart even more on any sad occasion (occasion thehell thefuck). The sensation of being happy (in love) and being hurt are on the same frequency, it's almost killing us all in such a very deep frustration. So why bother only to the thing that hurt you?

How does it feel to have someone close to you died in a battle that you knew the most but you can't help?  How the pain taste like to suddenly recalled the first time you've met him/her & it turns out that the person already died today? It still fresh in your mind that he bumped into you in a rush and smile (and u know things happen). You called him (although he was dead), after few beeps you heard to his gentle voice asking you to left a voice message;

"You've reached the voice mail of Caesar Philips"
"Leave a message, after the beep"



It will eventually kills you. Life is a fair game.

Scar was left to be remembered, in case if you wanna know.


Life doesn't have to be perfect.



..

Sunday, 2 August 2015

#%))-&&%#@4&;

Assalamualaikum

Huaaaaaaaaaaaaaaaaaaghhh ponatnyooo omaiiii. Walaupun agak pelik dgn tentatif perjalanan konvoi raya harini but not bad lah alhamdulillah selamat pulang ke rumah (mood pari-pari).





Yelah, betullah tu aku ni agak tak tahu diuntung. Lupa nak jadi manusia bersyukur. Maaf. Kadangkala aku terleka pura-pura menjadi mangsa. Maaf sekali lagi.

Just, don't try to hard. Kau tak tahu semua benda pasal aku, so let the judging part to Allah. Tapi, terima kasih banyak-banyak sebab ingatkan aku. Aku alpa.



....

Saturday, 1 August 2015

Sebab kita kawan, aku pula sukakan kejujuran

Kawan.

Kawan-kawan.

Takde beza mana pun, sama je J. Aku bukan nak jadi baik hati, bertanggungjawab etc. Cuma, ada beberapa part dalam aspek kehidupan yang aku lalui lebih dahulu from diorang and rasa nak tolong tapi kadang-kadang aku malas nak ambik tahu hal orang. Aku lebih tenang watlek watpis sorang-sorang kot.

Mungkin sebab mudah rimas dan masalah cepat marah (lololol), idk.

Dulu, masa form 4. Ramaaaaaaaaaaaaaaaaaaaiiii bestfriend ai pindah (asrama mostly) tinggalkan ai. Sedih gak lah sebab kena jadi “org yang ditinggalkan”. Aku just tak suka, serious. So, ramai budak baru masuk kelas tu. At first, aku tak minat. Susah gila nak blend. Aku duduk kat meja, tulis-tulis, pura-pura jadi budak pandai (baca buku teks) & yang paling aku minat ialah TIDUR. Tu je, tahun tu pulak aku resigned from jd pengawas. Heaven namaaati.

Cuma, people they judge. They do. They always do. Sampah.

Form 5 mungkin hubungan tu ok kot, dah mula tegur-tegur buat kelakar. It was fun. But still, aku takdelah macam nak jadi baik sangat-sangat tolong orang. Aku lebih suka “aku buat hal aku, kau buat hal kau”. Lalu, hidupku sempurnaaaaaaaaaa. (sebenarnya tak baik cemtu)

Dah habis sekolah, masuk matriks pun gituwww. Malas malas malas, baik tak payah baik sangat dengan orang (paranoia). Aku takde ramai kawan pun plus aku tukar modul, tukar praktikum. Benda jadi lagi complicated. Kuliah pun payah nak tegur org (due to my zero social skill). Shame shame. But, I’ve managed to prevent my bongok-self frm involving any kind of major problem. I’m out of sight (eleleh). But series aaaa.

Still, I have many good friends. Still, I have doubt. Still, I’m struggling. Still, I keep things by my own. Still, I don’t let them to step into my dimension easily. Still, I feel awkward. Still, I see gap. Still, I isolate myself.
                                                                                                                                                                               



Still, I need friends & I’m nothing without them. But I always know things that I shouldn’t know.







They might never know how much I’m aching. So I decided to be happy for them. I gave them spaces, I gave them my turn. Somehow, it hurts me when I’m not being well-appreciated. It really kills me when they think that they are the most unlucky person in the world. How they treated themselves pathetically after I gave them my chance.



Technically, I always need to be alone. So I don’t have to pity others and do any sacrifice just like I’m their mother.

Friday, 31 July 2015

Sunbaenim, anneyong!

Assalamualaikum

Tadi saya pergi SpeedMart99 tu. I met my sunbae, I mean my hot sunbae. Agaknya dia marah sebab aku pandang dia and terus terperasan siapa dia. She looks quite so-many-degree transformation (lol). Asyik pusing dan terus asyik terserempak dengan dia hewhew. Pastu jejeling hahahahaha.

Apa dosaku padamu kak. So masa bayar, muka dia jugak kat kaunter. Multitasking woman kot heh. Dia tanya "dah ke?". Pada hemat saya lah, kalau saya dah hadapkan bakul tu kat atas kaunter, kat bawah hidung dia, bukan ke tu maksudnya saya nak bayar? Aku anggukkan, layan jelah.

"Dik, bakul ni letaklah bawah".

Yes, Mirah kau jadi bibik dia (lulz). And I somehow ter-huffed HAHAHAHA. I believe that she was so pissed off time tu.

I'm sorry, Imma bad girl.



Thursday, 30 July 2015

Being Forgotten


Let just stop. You will never regain your memories again. But hell yeah, you maybe recover later on but I know things will not going to be the same. You now sticking happily with your past, I mean with her. We completely lost in time. Lost in touch. Every single moment that we shared together, its all wasted all over along the road that we walked. How can you totally have no idea about my present in this world? Are you really don’t know who I am? Or are you just teasing me around? You told everyone that you love me, you chase for my love. You came to my house in the middle night to sing me lullaby. Its you! You have your things in the drawer at my house. The white drawer that you love so much. Don’t you remember? There is no even the slightest memory in your eyes? Ah, did you remember the sunflower that I like? We planted them at your backyard. Together. When you look into my eyes, don’t your heart beating so fast? Why are you like this?

What should I do now…………………………………………

.
..
...


Could you tell me?

I saw you in front of me, but yet you just way to far from us. I’m slowly losing the faith of us being together. I slowly had forgotten the way how you walked. I slowly had forgotten your scent, your everything. I will understand it all.

The warmth of your touch. The tingling in my belly when we kissed. The gifted contagious smile. I know it’s not for me to keep. I will pretend to really understand this all.






One beautiful day when the flower blooming, when your memories recovered don’t find for me. I couldn’t stay long fighting for us.




Wednesday, 29 July 2015

Cinta Paling Agung


Agungnya cinta kini hanya barang murahan, dilelong bagai tiada nilai, tiada erti. Perbuatan rakus sang manusia durjana. Menutup cinta dengan awan putih suci nafsu. Penipuan dalam air, mata yang celik tetapi tiada yang menyedari.

Agungnya cinta sebenar itu perlu kamu semua bersakit dahulu. Cinta itu hanya perkataan indah yang sama maksudnya dengan komitmen dan tanggungjawab. Mahalnya harga cinta itu, hingga setiap seorang daripada kamu perlu berkorban. Anehnya cinta itu, kamu tidak merasa lelah dengan kesakitan dan pengorbanan yang berteras keikhlasan. Kerana kamu ikhlas mencintai.




bagaimana pula jika kami masih berasa sakit dan kecewa dengan dugaan cinta ini?

Mudah sahaja jawapannya. Itu maknanya kamu tidak benar-benar merasa cinta. Rasa sayang tanpa ikhlas menerima apa adanya seseorang pada kamu, itu bukan cinta. Bila nafsu menerjah menerobos masuk ke dalam ruang-ruang kosong di dalam hidupmu, semua di hadapanmu adalah cinta belaka. Sayu aku katakan, penipuan hati kadangkala membutakan mata zahir.

Sebab itu, ada beza untuk mencintai dan keinginan untuk memiliki.