Wednesday, 7 December 2011

nak buad apa kalau putus cinta ?

 

okay .
since bestfriend aku nih ada prob .
alahh , soal hati dan perasaan , gitu lahh .
aku cuba lah kann membantu . HIHI .

hmm , memandangkan kau kena buad pilihan , nak pilih lelaki A or lelaki B .
err , aku tanak campur . but , kalau kau betulbetul sayangkan lelaki A , takkan ada lelaki B dalam hati kauu .
okay , now , youu decide .

nak share lah , cara macamana nak handle situasi masa break .

first , ingat balik .
ahhhaaaa , ingat balik all the memories . bodoh tak bodoh . and masa tu adalah masa terakhir korang akan ingat and bayang balik benda tuhh . masa tu , nak nanges sambil makan maggie hot cup or nanges sampai tertonggeng-tonggeng pon takpe . nanges lama-lama . hamburkan ! semburkan ! biar air mata korang membuak-buak . tayah tahan-tahan . masa tu jugak , akan jadi moment terakhir korang menangis . lepas nangis tuh , duk diamdiam , carik cermin , bersandar , then senyumm . ngee~~

memang agak kebodoh-bodohan . tapi , cer cuba . lepas tuh cari coklat . yes . carii cepat . kalau takde ,pegi beli . HAHA . makann .. !! pastu mandi , dressup lawa-lawa . bina balik keyakinan diri korang . ambik pen and kertas . tulis semua benda yang kau marah sangat kat ex korang . tak kisah lah bahasa apa pon . nak best , pakai marker . tapi hati-hati . lapik lah pape kat bawah kertas yang korang nak tulis tuh , nanti ada kesan . HAHAHA . 

lepas tu biarkann . amik lagi satu kertas , bagi kata-kata semangat kat diri korang pulakk . buad satu goal untuk korang jayakan . cabar diri korang . tetapkan satu matlamat yang memberi impak positif kat diri korang . then , amik kertas yang korang marah-marah tuh , letak kat sebelah kertas yang ada kata-kata semangat uh . baca leklokk . suree , hati korang melonjak-lonjak nak jadii kuat and terus decide untuk move on time tuh . okay , dah ? konyok-konyok kertas yang ada marah-marah uh . kalau nak dramatik , bakar or nak senang campak je dalam tong sampah . lepas tu , tidur .

okay now . try buad benda-benda bodoh . bukan bodoh lagi dah . superbodoh . jogging kat eskelator ke . tengok tv sambil tutup mata ke . HAHA . cubalah . best apa !!

atau , buad benda yang korang tak pernah buad and tak pernah terpikir untuk buad . contohnya , tukar skin blog korang tiap-tiap jam . orr , LIKE status orang kat FB sampai patah riuk jari . main kenyit-kenyit mata dengan mamat bangla jual aiskrim paddle pop . er , apa lagih eh ? tengok citer korea tetiba sedangkan selama ni korang menyampah and tak minat dengan korea-korea nih . banyak cara yang ada act .
pastu , jadi bajet kuat . contohlah , kalau korang memang sentiasa akan tersempak dengan ex korang , buad muka selamba + selenga . pandang je dia lama-lama macam orang tade perasaan . orang kata apa , er , jadi profesional . buad macam tade pape jadi . kekadang aku tengok ada orang uh , tenung je ex dia dengan muka mengharap simpati sampai nak tersembul anak mata weh . betapa bengongnya manusia , aigoo ! tade guna tahuu buad macamtuu . aku tak berapa setuju act pasal upah orang menyamar jadi bf , konon nak tunjuk kat ex dia , yang dia lagi hebat . aishh , takkan nak tipu diri sendiri .
takpayah jadi lebih terasa kalau kengkawan korang nyanyi lagu sedih-sedih or lagu yang mengingatkan korang kat dia . apa kata , melalak sekali nyanyi lagu tuh . suara kena sumbang okay . mesti korang takkan terkenang-kenang lagi kenangan pasal lagu tuh .
and ,,,,, make a move . usha lah mana-mana awek cun or guys handsomee .. HAHA . lupakan yang dah lepaskan . make love story as history . =)
hmm , pastikan korang tak pernah berangan sikit pon akan dapat bersama ex korang balik . okay ?

for the girl , since lot of stalker blog aku adalah girls . sape entah kata blog ni girl stuff . HAHA . hampaiihh !! .
for sure , sume gadis nak ada love moment terindah right ? tetiba ada guys datang bagi bear besar kat korang and cakap 'saya cintakan awak dari mula lagi , tapi saya tak mahu berhubungan secara haram , saya harap awak dapat jadi ibu kepada anak-anak saya'
woahh . ataupun , orang yang korang suka gaduh tetiba cakap ILOVEYOU kat korang masa tengah ada function besar .
orr , contoh jumpa senior at office korang kat masjid . then tetiba , cakap , 'saya sukakan awak kerana Allah Taala and saya rasa awak pilihan yang tepat di hati saya , kita bercinta lepas kahwin sahajalah'
ataupun , ataupun , masa tengah lepak dengan kengkawan kat kedai mamak tiba-tiba dia panjat kerusi and cakap 'will you marry me' ?
awww , or maybe , masa tu ada tunjuk perasaan , ada guys pegang pembesar suara and dia jerit 'saya suka awakk !' ,, and sume orang terdiam . satu malaysia dengar pengakuan tuh . tetiba dapat liputan tv . masuk berita . HAHAHA . bunyi macam gila tapi unik .
hmm , atau , masa kat sch , korang selalu dapat kad yang cute-cute . er , everyday . sepanjang 5 tahun kau kat situ , sepanjang tuh jugaklah kau ada secret admire . and last-last masa dinner after spm baru lah dia show off sape diri dia .
teringin kann ? so , just enjoy your life . cipta satu angan-angan yang boleh buad kau lupa dekat dia . nak senang , tengok citer korea . sahsah , kau addict and lupa ex kauu .
okayy ?
we deserve all the daydream . jangan meminta-minta . maruah tu jaga . belajarlah menerima , takkan sentiasa nak memberi .

memang tak diiktiraf kan segala cara-cara aku ni berkesan . tapi , cubalah . but mostly , mengadu dekat Tuhan . =)
memang tak mudah , tapi take it easy .
memang sakit , tapi untuk kebaikan kau .

*aku tak pernah minat korea , and tak pernah terpikir , tapi sekarang aku addict tengok drama korea .
*aku akan terasa gila kalau orang bukak lagu Aishiteru . dalam erti kata lain , aku tak suka lagu tuh .

#ada orang tanya , perlu ke remove or block ex lepas break from social network .
 takpayah . buad dono sudah . tapi kalau nak remove/block juga , buad cepatcepat =)
 tapi kalau kau asyik stalking ex kau , baik block je .
 tapi kekadang maybe korang boleh jadi bestfriend lepas tuh .
 tak caya ? seriously , boleh . aku ada pengalaman taww . at the first memanglah janggal , and masing-masing akan tunjuk ego . makan masa jugaklah . tapi , no worries . dalam masa 4-5 bulan , korang dah boleh bergurau sambil bertepuk tampar dengan dia . just anggap yang korang berdua dah tade jodoh . and fyi , kawan dengan ex lagi best daripada kawan dengan orang biasa . =)

maaf kerana idea kebengong-bengongan . hanya mengisi masa lapang . =p

okbaii . assalamualaikum

With love,
Rara

No comments:

Post a Comment